Kuinka nopeasti takka lämmittää mökkini?

Näin keväthankien sulaessa on monella edessä takan hankintapäätös mökilleen. Ellet ole vielä tietoinen minkälainen takka mökillesi sopii, kannattaa lukaista tämä artikkeli. Tässä artikkelissa etsitään juuri sinun mökillesi sopiva takka sekä vastataan tietysti kysymykseen kuinka nopeasti takka lämmittää mökkini?

Mökin ominaisuudet

Mökki ei välttämättä enää tarkoita samaa kuin vielä muutama vuosikymmen takaperin. Mökilläsi voi olla monia nykyajan mukavuuksia ja mökkisi eristeet voivat olla niin paksuja, että mökki soveltuu ympärivuotiseen käyttöön. Tällöin et välttämättä tarvitse niin voimakasta lämmönluovuttajaa kuin tässä artikkelissa annamme ymmärtää. Kannattaa tässä tapauksessa olla yhteydessä lähimpään asiantuntijaamme.

Avotakka

Vanhat avotakat ovat yleinen näky suomalaisissa mökeissä. Avotakat antavat mahdollisuuden nauttia tulen loimusta ja takan ympärille voi kokoontua vaikka lämmittämään nuotiomakkaroita. Avotakat eivät kuitenkaan toimi hyvinä tilanlämmittiminä. Yleensä avotakka lämmittää tilaa muutaman metrin päähän palavista puista ja samalla se käyttää reippaasti huonetilan jo lämmennyttä ilmaa palaakseen. Tällöin ulkoa tarvitaan uutta viileää ilmaa ja tila ei tahdo lämmetä suurellakaan puumäärällä. Avotakan hyötysuhde on todella heikko, eli sitä energiaa, jonka puu sisältää, ei saada sidottua mökin lämmitykseen, vaan suurin osa poistuu piipun kautta ulos. Yleensä puun tarve avotakoilla on kolminkertainen verrattuna nykyaikaiseen takkaan. Avotakan vaihto uuteen takkaan on ekoteko myös tulisijan hiukkaspäästöjen kannalta. Nykyaikainen polttotekniikka mahdollistaa savukaasujen hienomman palamisreaktion ja sitä kautta mökkisi ympäristö ja läheiset ihmiset kiittävät sinua.

Kevyttakka ja kamiina

Kevyttakassa ja kamiinassa kannattaa huomio kiinnittää tuotteen vaatimiin suojaetäisyyksiin palaviin materiaaleihin, kuten taustaseinään tai lasiin. Takan koko tai paino ei ole näissä tuotteissa niin ratkaisevassa roolissa, vaan kaikki kategorian tuotteet antavat suurin piirtein saman määrän lämpöä mökkiin. Nimellisteho monella kevyttakalla on 4–8 kW. Tämä lämpömäärä on siis takan ohjeistetun puumäärän tilaan tuottama lämpö tuntia kohden. Yksi kilo puuta sisältää n. 4 kW energiaa, josta n. 80 % saadaan hyödynnettyä mökin lämmityksessä, kun loput 20 % menee niin sanotusti harakoille.

Kevyttakan tuottama lämpö johtuu nopeasti kevyttakan ja kamiinan pinnan läpi huonetilaan ja esimerkiksi 40 m2 mökkisi lämpiää alta puolen tunnin mukavan lämpöiseksi. Kevyttakalla saadaan lämmitettyä isompikin mökki, koska kevyttakkaa voidaan halutessaan lämmittää ympäri vuorokauden. Ainoa mikä lämmön määrää rajoittaa, on tuntikohtainen puumäärä, jonka kevyttakan tulipesään saa laittaa.

Kiertoilmatakka

Kiertoilmatakka saadaan myös varustettua hissiluukulla, joka on tyylikäs ja moderni ulkonäöltään sekä käytettävyydeltään. Kiertoilmatakoissa saatetaan käyttää vahvempia pesän vuorausmateriaaleja kuin kevyttakoissa. Kiertoilmatakat ovat yleensä suorakulmaisia ulkomuodoltaan, mutta erikoispinnoin niihinkin saadaan kaarevuutta. Kiertoilmatakka lämmittää mökin suurin piirtein samassa ajassa kuin kevyttakka.

Varaava kevyttakka ja varaava kiertoilmatakka

Jos takan sisäosa on tehty varaavasta massasta, liittyy takan tehoon vuorokausikohtainen puumäärä, joka ilmoitetaan takan suoritustasoilmoituksessa. Kun taas varaava massa on ulkokuoressa, voi takalla halutessaan lämmittää koko päivän ja näin saada huonetilaan huomattavasti enemmän lämpöä. Varaava kevyttakka ja varaava kiertoilmatakka lämmittävät mökkisi parissa tunnissa. Nimellisteho voidaan näillä takoilla ilmoittaa joko varaavana takkana tai kiertoilmatakkana, jolloin energiatodistuksessa mainituissa kilowattimäärissä saattaa olla huomattavia eroja.

Varaava takka

Varaavan takan lämpötehoa voi tarkastella kahdella eri tapaa. Voit miettiä sitä joko hetkellisenä lämmön tuottajana, jolloin nimellisteho jää 1–2,5 kW:n vaiheille tai kokonaisvaltaisena lämmittimenä, jolloin takasta saadaan energiaa kertapoltolla n. 20-60 kWh. Tämä kokonaisenergia luovuttuu takasta huonetilaan yleensä 12–40 tunnin aikana.

Scroll to Top